Incheietura mainii este un segment al membrului superior cuprins intre antebrat si mana. Incheietura mainii este la fel de vulnerabila accidentarilor de tot felul ca si genunchiul sau glezna sau degetele mainii. Mana si degetele sunt partile corpului omenesc cel mai des folosite in actiunile zilnice, actiuni repetate si, uneori, intense.
Cu mainile si degetele apucam, scriem, aruncam, tastam, impingem, actiuni pe care le intreprindem mecanic, din inertie, fara efort deosebit si foarte des si in mod repetat. De maini ne ajutam permanent in sectorul casnic, personal, cat si in sectorul profesional. De aceea, zona mainii este si foarte predispusa lezarilor, fie ca vorbim despre accidentari de genul entorse, luxatii si fracturi, fie ca vorbim despre raniri, traumatisme prin zgariere, taiere, ardere, oparire etc.
Incheietura mainii poate deveni dureroasa fara sa fi suferit vreodata o accidentare precum entorsa, luxatie sau fractura. Aceasta durere la incheietura mainii este favorizata de utilizarea ei excesiva, in aceeasi pozitie zilnic, in actiuni de intensitate medie chiar. Persoanele care se confrunta cu dureri in zona incheieturii mainii sunt cele care mentin o tensiune si presiune constanta la nivel de articulatie a zonei respective: persoanele care lucreaza la calculator, tasteaza si coordoneaza mouse-ul. Aceasta durere este indirect resimtita la nivelul incheieturii mainii, fiind provocata de sindromul de tunel carpian.
O alta cauza a durerii mainii o reprezinta intinderea ligamentelor, entorsa, luxatia sau chiar fractura la incheietura mainii. In functie de simptomatologie si in urma investigatiilor amanuntite, medicul specialist constata cat de grava este accidentarea. Simptomele unei entorse in zona incheieturii mainii sunt: o stare de disconfort accentuata in regiunea respectiva, neputinta de a misca mana sau scaderea mobilitatii incheieturii mainii, inflamare a incheieturii si chiar tumefactie, durere intensa sau foarte intensa.
Durere la nivelul incheieturilor mainii si articulatiilor degetelor pot cauza si peritendinita, osteoartrita, poliartrita reumatoida, artrita reumatoida.
In functie de tipul de afectiune la nivelul mainii, incheieturii mainii si degetelor, medicul specialist recomanda tratament cu analgezice, corticosteroizi, interventie chirurgicala. In toate cazurile in care este afectata incheietura mainii sau degetele, se recomanda protejarea regiunii cu un bandaj, o fasa elastica, cu asa-numita orteza medicala. Ortezele medicale pentru incheietura mainii sunt elastice, au o forma anatomica, ofera suport in mentinerea activitatilor zilnice, imobilizeaza, prin atele, incheietura mainii, ofera sustinere post-operator si post-traumatic.