X
Cauta
Wish

Afișare:

Colac gonflabil 45 cm
80 lei
Perna antiescara
54 lei
Saltea antiescare EXCEL 2000
403 lei
Saltea antiescare LAD462
285 lei

Escara este o efectiune la nivelul pielii, foarte des intalnita la persoanele imobilizate total. Escara se produce la nivel epidermic si poate fi explicata prin moartea tesutului dermic ca urmare a presiunii constante exercitate de greutatea corpului asupra pielii, corp aflat mereu in aceeasi pozitie, avand permanent acelasi centru de greutate. Rana survine prin diminuarea sau chiar blocarea fluxului sanguin in zona respectiva. Escarele se produc, de obicei, in urma unei imobilizari de foarte lunga durata, insa sunt cazuri in care apar si dupa o perioada scurta de imobilitate, in functie si de calitatea tesutului dermic a pacientului, de nivelul de hidratare.

Escara se manifesta prin inrosirea pielii, in prima faza, apoi situatia se inrautateste, daca nu sunt luate masuri de protectie a zonei afectate, se formeaza o vezicula, o papula, care se sparge, ajunge sa fie o rana deschisa si, la final, o escara, un crater de-a dreptul. Faza finala este de nedorit, caci ingrijirea este cu mult ingreunata, dat fiind faptul ca o rana deschisa este o poarta permanenta pentru microbi si bacterii si, oricand, escara, o afectare a tesutului epidermic, poate cauza si decesul, in urma unei septicemii. Escara, cunoscuta, in termeni medicali, sub denumirea de ulcer de presiune sau ulcer de decubit, este inca o problema majora si chiar una dintre complicatiile cele mai severe cu care se confrunta persoanele imobilizate la pat sau in scaun cu rotile.

Regiunile pielii afectate cel mai frecvent de escare sunt: zona sacrala si fesele, soldurile, spatele, gleznele, coatele, umerii,  urechile si partea din spate a capului, cea care vine in contact cu perna sau salteaua. De aceea, este foarte important ca, in cazul persoanelor imobilizate, sa incercam sa modificam pozitia corpului pe cat de frecvent se poate, insa si mai important este sa apelam la mijloace conexe, asa-numitele perne antiescara si saltele antiescara. Cu pernele antiescare si saltelele antiescare putem diminua si chiar inlatura riscul aparitiei escarelor. La fel cum perna antiescara si salteaua antiescara au si proprietatea de a ajuta la vindecarea escarelor deja instalate pe suprafata pielii.

Salteaua antiescare se gaseste in diferite marimi, poate sa inlocuiasca salteaua obisnuita sau sa fie pusa pe un pat pe arcuri sau cu saltea inglobata. Perna antiescare este solutia perfecta pentru a sprijini, fara risc de escara, capul, soldul, membrele si chiar fesele, poate fi folosita si in scaunul cu rotile sau alt dispozitiv de mers. Orice persoana imobilizata sau apartinatorul acesteia trebuie sa cunoasca riscurile imobilizarii si sa apeleze la metode de preventie a escarelor. Preventia este de natura activa, prin ingrijitori sau apartinatori ai persoanelor imobilizate, care fac eforturi sa mobilizeze macar anumite parti ale corpului sau sa modifice pozitia frecvent. Metoda de preventie pasiva antiescare este achizitionarea de saltea antiescare sau/si de perna antiescare.

Salteaua antiescara este absolut necesara, pentru ca, in multe cazuri, desi infirmierul procedeaza la mobilizarea pacientului chiar si la 2-3 ore, acesta poate prezenta in timp escare. Riscul de escare creste o data cu factorii interni ca: diabet, alte boli cronice, elasticitatea pielii foarte scazute, mai ales in cazul batranilor. Cel mai sigur mod de a preveni aparitia de escare este o saltea antiescare. Foarte multi considera costul saltelei antiescara prea mare, insa escara poate aparea la un interval de la doar cateva ore pana la zile de la imobilizare si costurile vindecarii escarelor depasesc cu mult pretul saltelei sau pernei antiescare. Ca sa nu mai vorbim de riscurile majore (se ajunge pana la deces) pe care le presupune aparitia de escare.

Salteaua antiescare (antidecubit) si perna antiescare sunt confectionate din materiale certificate, usor de instalat, usor de folosit, lavabile si foarte eficiente chiar vitale in cazul persoanelor imobilizate la pat sau in dispozitive de mers.

whatsapp